Dezoltarea de site-uri web bazate pe PHP folosind calculatorul personal

Dacă ai avut un prim contact cu limbajul PHP prin platforme cum ar fi Codecademy, de exemplu, atunci este posibil să te întrebi cum ai putea să folosești acest limbaj pe calculatorul tău personal, pentru a exersa mai mult pe cont propriu, fără editorul pus la dispoziție în cadrul acelor lecții.

Chiar dacă nu ai avut acest prim contact, pot să îți spun că PHP este unul dintre cele mai populare limbaje folosite în dezvoltarea de site-uri web, iar dacă ești interesat de acest domeniu, după ce vei parcurge pașii din acest articol vei putea experimenta pe cont propriu cu acesta. Ca să ai o imagine corectă despre ceea ce se poate obține trebuie să îți spun că aceasta este genul de tehnologie folosită în ceea ce se numește back-end development. Dezvoltarea de site-uri și aplicații web are multe componente, ca și toate celelalte arii din acest domeniu vast al programării. PHP-ul este un limbaj cu care vei putea scrie cod executat de un server, care să se ocupe de partea de logică/funcționalitate a site-ului sau aplicației tale. Asta înseamnă că nu este genul de tehnologie prin care să ai prea mult contact cu modul în care arată lucrurile în pagină, ci va trebui să te concentrezi mai mult pe funcționarea „din spate”, care nu se vede, dar este foarte importantă. Cu această tehnologie salvezi informații într-o bază de date și le foloseșți mai târziu, trimiți mailuri, implementezi sisteme de plăți pentru magazine on-line și multe altele.

ElePHPant

ElePHPant – mascota PHP

De ce PHP? Sigur, există multe alternative, dar acum îți voi prezenta un limbaj folosit în majoritatea site-urilor pe care le-ai vizitat (se estimează că aproximativ 83% din serverele web rulează PHP). Chiar și acesta, pe care publicăm noi articolele, este dezvoltat folosind acest limbaj. Și multe altele, cum ar fi Facebook, Yahoo sau Wikipedia.

Dacă ești interesat de așa ceva, atunci va trebui să îți instalezi unele programe pe calculatorul personal pentru a putea folosi acest limbaj. De fapt dezvoltarea pentru back-end, cum îi spuneam mai devreme, presupune de multe ori unelte care nu sunt foarte comune, și presupun cunoștințe relativ avansate. Ar fi foarte greu să povestesc aici tot ceea ce este necesar pentru instalarea și configurarea unui server web și cum să îl faci să „înțeleagă” PHP. Dar, din fericire, nu este nevoie. Există diverse opțiuni de programe care pot fi instalate și care oferă „împachetate” împreună cam toate cele necesare pentru a face primii pași în acest tip de dezvoltare.

Cel pe care vi-l recomand eu acum se numește XAMPP, iar site-ul oficial este https://www.apachefriends.org de unde poți downloada pachetul potrivit pentru tine. După ce downloadezi pachetul de instalare necesar (de exemplu cel pentru Windows in cele mai multe cazuri) poți porni aplicația respectivă, iar ecranul inițial ar trebuie să arate cam așa:

 

La pasul următor poți lăsa selectate toate opțiunile, te pot ajuta în viitor, iar apoi trebuie să alegi cu atenție calea de pe calculatorul tău unde vrei să fie instalate aceste programe. Gândește-te unde vrei să lucrezi la site-ul tău.

Apoi poți debifa opțiunea de a afla mai multe despre pachetele oferite de bitnami, pentru că, cel puțin momentan, nu vom avea nevoie de așa ceva:

După ce avansezi prin următorii pași XAMPP va instala pachetele necesare, lucru care s-ar putea să dureze câteva minute. La final vei fi întrebat dacă vrei să lansezi panoul de comandă. Această opțiune trebuie să o lași activă, iar după lansare și alegerea limbii, ar trebui să vezi ceva de genul:

Pentru moment ce trebuie să faci este să pornești programul numit Apache, primul din această listă. Pentru a face asta trebui să apeși pe butonul „Start” din dreptul său.  După ce faci asta aplicația va arăta cam așa:

Acum poți închide această fereastră. Dacă instalarea a fost corectă atunci poți vizita în browserul tău adresa http://localhost/ , unde vei vedea ceva de genul:

În acest moment tot ce ai nevoie pentru a lucra în PHP a fost instalat pe calculatorul tău. Pentru a face un mic test poți să navighezi pe calculatorul tău în locul unde ai instalat programul (calea de care ți-am spus mai devreme să o alegi). Când vei intra în acel folder vei vedea o serie de directoare și fișiere. Majoritatea sunt acolo pentru a asigura buna funcționare a programului, și nu vom interacționa cu ele. Un singur director, denumit „htdocs” ne interesează momentan. Dacă intri în el vei vedea multe fișiere. Acestea sunt de fapt cele executate atunci când vizitezi adresa de mai sus, http://localhost/. XAMPP vine cu câteva fișiere de exemplu, dar noi nu vom avea nevoie de ele. Așa că poți șterge tot ce găsești în directorul htdocs. În locul lor poți crea un singur fișier, denumit index.php, în care să pui următorul conținut:

Acum dacă vizitezi din nou aceeași adresă, http://localhost, ar trebui să vezi un simplu mesaj, „Hello world„.

Felicitări, tocmai ai creat primul tău script PHP pe calculatorul tău. Din acest punct poți continua documentarea cum crezi și să lucrezi la site-ul tău. Și, desigur, poți apela la mentorii CoderDojo, la una dintre întâlnirile noastre sau prin intermediul acestui site, dacă ai nevoie de ceva mai mult ajutor.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.