Întrebări frecvente

Această pagină grupează întrebările primite cel mai des din partea celor interesați de activitatea CoderDojo Iași. Pentru a vedea răspunsul la o întrebare faceți click pe aceasta și vă va fi afișat imediat dedesubt:

Ce este CoderDojo Iași?

CoderDojo Iași este un club pentru copii și adolescenți, care organizează întâlniri o dată pe lună, la care un grup de mentori experimentați în domeniul IT&C sunt disponibili pentru a îi îndruma pe participanți în așa fel încât aceștia să își atingă propriile obiective în ceea ce privește studiul și evoluția în acest domeniu.

Ce este un ninja / mentor / champion?

Deși CoderDojo Iași este o inițiativă locală, regulile și recomandările mișcării internaționale sunt respectate. Printre acestea se numără și terminologia folosită. Astfel, un copil sau adolescent participant la CoderDojo este numit „ninja„, specialiștii care sunt disponibili să îi ajute se numesc „mentori„, iar organizatorii sunt numiți „champions„.

Este CoderDojo un curs de informatică?

Nu, CoderDojo nu trebuie privit ca un curs! Intenția mentorilor nu este să urmărească o programă, care să fie predată unor participanți. CoderDojo se dorește un mediu informal, în care este de prefarat ca cei ce participă (ninjas) să își dorească să descopere anumite lucruri, iar mentorii să facă tot posibilul să îi ajute în această direcție. În cadrul întâlnirilor nu se vor preda concepte, nu se vor face evaluări, iar prezența la un anumit număr de ediții nu este o cerință pentru participare sau continuare. În schimb vrem ca cei care vin să fie cât mai relaxați și dispuși să pună întrebări și să descopere lucruri noi. Clubul trebuie privit ca un grup de studiu individual, la care participă o serie de mentori experimentați în domeniu, disponibili să ajute în măsura posibilităților.

Cine se poate înscrie la CoderDojo?

Orice copil sau adolescent cu vârsta între 7 și 17 ani este binevenit la edițiile CoderDojo Iași. Înscrierea și pariticiparea sunt gratuite, tot ce trebuie să faceți este să urmăriți pagina noastră de Facebook și să completați formularul de înscriere prezent în descrierea evenimentului. Trebuie totuși să țineți cont că cei ce participă trebuie să fie interesați de domeniu și să se descurce să utilizeze un calculator. De asemenea, în mod special pentru lucrurile puțin mai avansate, trebuie să rețineți că majoritatea materialelor sunt în limba engleză, așa că o aceasta poate fi, nu neapărat o cerință, dar un ajutor deosebit.

De ce am nevoie pentru a participa la CoderDojo?

Fiind un club dedicat deprinderii de cunoștințe legate de dezvoltarea software, este necesar un laptop funcțional, care să se poată conecta la o rețea wireless. De asemenea, este de preferat ca participanții să poată instala programe pe acel laptop, sau să își poată face conturi pe anumite site-uri uneori, ceea ce necesită de cele mai multe ori acces la un cont de e-mail.

Care este scopul CoderDojo?

Dorința noastră principală este de a ajuta copiii și adolescenții pasionați sau interesați de programare și nu numai să își dezvolte abilitățile în acest domeniu. Vrem ca participarea la aceste întâlniri să fie o experiență cât mai plăcută pentru ninjas, într-un mediu amical și relaxat, iar la final fiecare dintre ei să simtă că au rămas cu unele informații pe care poate că le-ar fi descoperit cu ceva mai mult efort pe cont propriu.

De asemenea vrem să fie înțeles că nu avem un obiectiv din a forma următoarea generație de programatori. Dacă unii dintre participanți vor decide să urmeze studii și poate chiar și o carieră în acest domeniu, sigur că ne-ar bucura. Dar de asemenea ni se pare foarte important și ca ei să aibă contact cu ceea ce facem, să înțeleagă mai bine ce presupune, să știe cu adevărat dacă i-ar interesa să facă așa ceva sau nu. Dacă un participant nu simte că a avut o experiență agreabilă la aceste întâlniri nu trebuie convins de către părinți să revină. Motivele pot fi multiple, de la relaționarea cu mentorii CoderDojo, până la afinitatea pentru acest domeniu. Copiii și adolescenții participanți pot avea multe alte talente în alte domenii, nu există motiv să fie acesta impus în vreun fel.

Cu toate astea noi sperăm să reușim să captăm atenția celor ce aleg să ni se alăture și să le insuflăm o parte din pasiunea noastră pentru acest domeniu.

Sperăm că aceste răspunsuri au clarificat nelămuririle dumneavoastră, dar dacă mai aveți alte întrebări vă rugăm să nu ezitați să ne contactați printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook sau printr-un mesaj trimis prin formularul de contact de pe acest site.